Acasă » Produse de protecție a plantelor » Erbicide
Preparatele pentru combaterea buruienilor sunt adesea numite și erbicide. Acest nume provine din cuvintele latine herba-iarbă și caedo-a ucide. Este un grup de produse pentru protecția plantelor destinate combaterii buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate în culturile agricole.
Definiția buruienilor este aparent foarte simplă — o plantă nedorită în culturi. O buruiană poate fi, de asemenea, o plantă voluntară a unei alte culturi din sezonul anterior sau chiar o plantă voluntară din aceeași specie cultivată.
Buruiana este un oaspete nedorit și problematic în culturi, care provoacă daune mari dacă nu este combătută sau este combătută ineficient.
Efectele negative ale buruienilor asupra culturilor includ:
O problemă serioasă legată de utilizarea erbicidelor este dezvoltarea rezistenței buruienilor. Ca rezultat al utilizării pe termen lung a erbicidelor cu același mecanism de acțiune, are loc o selecție a raselor rezistente. Apariția acestora poate fi cauzată de o mutație spontană a genelor responsabile pentru sinteza proteinelor țintă sau prin modificarea expresiei genetice. Modificarea expresiei genetice reprezintă activarea genelor inactive care produc astfel proteine care evită acțiunea erbicidului.
O altă problemă serioasă legată de utilizarea erbicidelor este fenomenul de compensare a buruienilor. Acesta constă în înlocuirea buruienilor comune într-o anumită cultură cu altele. Un exemplu foarte important aici este iarba vântului, a cărei prezență era mult mai puțin comună înainte de era erbicidelor. Compensarea buruienilor este legată și de schimbarea tehnologiei agricole, de exemplu trecerea de la recoltarea în două faze la cea într-o singură fază la cereale. De asemenea, simplificarea lucrărilor solului influențează prezența speciilor de buruieni, ceea ce trebuie luat în considerare în strategia de combatere.
Istoria erbicidelor este relativ scurtă, dezvoltarea lor rapidă a avut loc în anii 1940 în Statele Unite odată cu răspândirea substanțelor active 2-4 D și MCPA. În România, utilizarea erbicidelor s-a răspândit în anii 1960. În perioada inițială, introducerea noilor erbicide în România a avut loc la mulți ani după premiera mondială. În prezent, agricultura românească este un jucător foarte important pe piața europeană, ceea ce face ca România să fie o țară în care noile produse sunt înregistrate și introduse pe piață rapid.
Erbicidele pot fi clasificate pe baza diferitelor criterii. Desigur, modul de bază este legat de numele produsului, substanța activă conținută și forma de utilizare (formulare). Cu toate acestea, trebuie să reținem că același produs care conține substanța activă într-o anumită formulare poate apărea sub multe nume. Ignorarea acestui fapt ne poate expune la pierderi mari nu doar în anul aplicării produselor selectate. Acest lucru poate fi legat, printre altele, de dezvoltarea fenomenului de rezistență a buruienilor, în urma căruia eficacitatea erbicidelor va fi sub așteptări.
Companiile de cercetare și producătorii au înființat organizația comună HRAC pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor de acțiune ale erbicidelor și pentru a contracara problema tot mai mare a rezistenței buruienilor.
Herbicide Resistance Action Committee (pe scurt HRAC) pregătește anual o compilație a substanțelor active disponibile și a mecanismelor lor de acțiune pentru a disemina cunoștințele, a unifica nomenclatura și a implementa eficient în practică. Utilizarea acestei cunoașteri permite obținerea celor mai bune rezultate în combaterea buruienilor și minimizarea riscului de apariție și răspândire a formelor lor rezistente în câmpuri. De aceea, este atât de important să consultăm etichetele – instrucțiunile produselor de protecție a plantelor, deoarece sub diferite denumiri comerciale se ascund adesea aceleași substanțe active sau substanțe cu aceleași mecanisme de acțiune asupra buruienilor.
Clasificarea în erbicide de sol, aplicate cel mai frecvent înainte de răsărirea buruienilor (aplicare preemergenta) și erbicide foliare, utilizate după apariția acestora(aplicare postemergenta). Există, de asemenea, un grup de erbicide care acționează atât la sol, cât și asupra buruienilor tinere după răsărire.