Acasă » Produse de protecție a plantelor » Regulatorii de creștere
Brak powiązanych stron.
Regulatorii de creștere a plantelor reprezintă un grup important de produse pentru protecția plantelor, al căror scop principal este modificarea ritmului de creștere a culturilor. Utilizarea regulatorilor de creștere și dezvoltare a plantelor are o importanță deosebită în producția agricolă intensivă, unde maximizarea recoltelor necesită o agrotehnică complexă.
Regulatorii de creștere, cunoscuți și ca hormoni pentru plante, sunt substanțe chimice care în cantități mici influențează creșterea și dezvoltarea plantelor. În mod natural, ele sunt produse în interiorul plantei și determină formarea florilor, tulpinilor, frunzelor, căderea frunzelor și maturarea fructelor.
Eficacitatea regulatorilor de creștere și dezvoltare a plantelor se bazează pe capacitatea lor de a modifica acțiunea hormonilor vegetali, în special a giberelinei. Aceast fitohormon natural este responsabil pentru procesele de creștere și maturare a plantelor. Majoritatea regulatorilor de creștere și dezvoltare disponibili acționează ca inhibitori ai giberelinelor. Aceștia inhibă sinteza lor în meristemele intercalare. Efectul acestei acțiuni este limitarea creșterii elongative, simultan cu întărirea bazei tulpinii. Majoritatea regulatorilor de creștere și dezvoltare stimulează sistemul radicular pentru o creștere mai bună.
Un mod diferit de acțiune îl are etefon-ul, care este un precursor al etilenei. Acesta accelerează îmbătrânirea celulelor vegetale, făcând astfel elongarea lor mai puțin intensivă. Regulatorii de creștere cu etefon sunt utilizați de obicei în fazele de dezvoltare mai avansate.
În practica agricolă sunt utilizate câteva substanțe active de bază care intră în compoziția produselor clasificate ca regulatori de creștere și dezvoltare a plantelor. Mai jos este o scurtă caracterizare a acestora.
Trinexapac-etil se distinge prin eficacitate deosebită și universalitate în aplicare. Această substanță acționează eficient de la temperaturi de 8-10°C și, important, nu necesită lumină solară intensă. Efectul său poate dura între 10 și chiar 35 de zile.
Clorura de clormequat (CCC) și clorura de mepiquat se caracterizează printr-un mecanism de acțiune similar. Ambele substanțe acționează cel mai eficient la temperaturi de 10-15°C și necesită lumină solară adecvată.
Prohexadion de calciu se distinge printr-un interval larg de temperaturi de acțiune (5-25°C) și nu necesită lumină solară intensă. Substanța activă, similar cu ceilalți regulatori, inhibă creșterea în înălțime a plantelor și întărește internodurile inferioare.
La cerealele de toamnă și primăvară, regulatorii de creștere și dezvoltare a plantelor joacă un rol crucial în prevenirea căderii. Prima aplicare trebuie efectuată în faza primului internod (BBCH 31), când primul internod este la minimum 1 cm distanță de nodul de înfrățire. Cel mai frecvent, în această fază se utilizează produse de protecție a plantelor care conțin trinexapac-etil singur sau în amestec în rezervor cu CCC.
Numărul de tratamente cu regulatori de creștere și dezvoltare a plantelor este influențat de mai mulți factori, printre care:
Pentru tratamentele ulterioare pot fi utilizate produse care conțin substanța activă trinexapac. O alternativă la acesta sunt produsele care conțin etefon. Aplicarea acestora nu este la fel de răspândită ca a regulatorilor de creștere și dezvoltare care conțin trinexapac-etil.
În cultura rapiței de toamnă, regulatorii de creștere și dezvoltare a plantelor îndeplinesc o dublă funcție. Aplicarea toamnă în faza de câteva frunze limitează alungirea conului de creștere și stimulează dezvoltarea sistemului radicular. Aplicarea de primăvară se concentrează pe inhibarea alungirii excesive a tulpinii și reducerea riscului de cădere a culturii. În acest scop pot fi utilizate produse de protecție a plantelor care conțin substanțe active ce îndeplinesc doar funcția de regulatori de creștere și dezvoltare a plantelor sau care combină acțiunea fungicidă cu cea regulatoare.
Gestionarea plantațiilor multor specii de culturi reprezintă o provocare majoră. În timpul sezonului de vegetație se efectuează multe operațiuni agrotehnice. Scopul lor principal este protejarea potențialului de producție și influențarea pozitivă a cantității și calității acesteia. Aplicarea la timp a regulatorilor de creștere și dezvoltare a plantelor aduce o serie de beneficii măsurabile:
Utilizarea eficientă a regulatorilor de creștere necesită o abordare complexă, care să țină cont atât de condițiile de mediu, cât și de specificul culturii. O importanță crucială o are alegerea preparatului adecvat în funcție de: